Los cautoceugos

Sant Jeroni de la Murtra-Puig Castellar

(DISSABTE 5 DE  MARÇ A LES 8,30 DAVANT  L´ESTACIÓ DE TREN DE BADALONA)

Aquí comencem una nova etapa per a un projecte nou.

Fer la caminata nocturna a Montserrat… pujar el Puigmal… potser a l´Aneto….no es tracta de córrer però sí de passejar.

IMG_20160306_0001_NEW

Segona trobada: Monestir de San Jeroni de la Murtra-Poblat Ibèric Puig Castellar.

P3050673

Aquest cop som 8 persones ( Epi, Dolors, Jordi i la seva filla,Pili, Xavier,Jordi i Alex) . Ens ha fet un temps  fantàstic, tot el dia sol i amb una extraordinària visibilitat, però anem pas a pas.

P3050674

Ens trobem tots a la parada de metro de Pompeu Fabra. Aleshores la nostra guia Epi ens porta tota l´avinguda Marti Pujol endavant passant per diversos parcs fins que enfilem la muntanya de la Serralada de Marina.

P3050680

El camí és molt ampli i la pujada és suau. Entre rialles, històries i algún que altra pont romànic amagat arribem al monestir.

P3050692

La Epi ens comenta que millor veure´l de baixada.

 

P3050693

Així que continuem fins el poblat ibèric, i en un tres i no res ja estem a la porta principal.

 

 

P3050701

Pugem el turó i ens quedem fascinats per les espectaculars vistes.

P3050714

Ens trobem en un punt estratègic, des d’on tenim molt bona visibilitat. Es veu una bona part del Barcelonès, també la vall del Besòs, les serres prelitorals i fins les muntanyes de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el Montseny i el Pirineu ripollès.

P3050711

 

P3050720

 

15_Recreacio-Riart

L´investigador Ferrand Alexandri , al seu blog, explica com es va formar el poblat ibèric.

El poblat de Puig Castellar és un assentament d’una tribu laietana que es dedicava bàsicament a l’agricultura i a la ramaderia, i secundàriament a la metal·lúrgia i el teixit. El poblat, de forma el·líptica, amb un recinte de 100 m de llargada per 50 m d’amplada, hauria arribat a acollir 40 cases, cosa que permet calcular una població d’unes 200 persones. Els habitacles són de planta quadrangular de 30 a 50 metres quadrats, formats per dues o tres estances. A dins hi havia banquetes, estructures de mòlta o treball i llars de foc per cuinar o escalfar-se. Totes les cases tenien sòcol de pedra a la part baixa, sobre la qual es bastia la paret de tàpia o tovot. Els sostres estaven fets d’encanyissats coberts de fang que descansaven sobre bigues de fusta.

P3050726

Ja amb gana i una mica cansats ens parem a esmorzar per agafar forces.

P3050730

 

 

P3050737

A continuació anem a l´ermita de Sant Climent i després al monestir. La baixada es fa ràpida i de seguida ens trobem a les portes del monestir.

P3050688

Val la pena fer una aturada en aquest  monestir.

P3050741

Hem tingut tota la sort del món ja que creiem trobar-nos les portes tancades perquè només obren en diumenge però tot estava obert degut a una reunió.

P3050746

P3050768

Un cop a dins ens falta temps per veure-ho tot.

 

P3050750

 

 

P3050759

 

P3050749

Uns van al claustre, d´altres a  l’església esfondrada en bona part, i altres busquen  on els Reis Catòlics  van rebre Cristòfor Colom després del seu primer viatge a Amèrica, el 1493. És com si el temps s´hagués parat.

P3050758

La explicació del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra està treta del Bloc de Ferrand Alexandri.

El monestir prengué el nom de Sant Jeroni de la Mare de Déu de Betlem, però popularment li quedà el nom de la Murtra. Amb un origen difícil, la comunitat arribà a depassar la trentena de monjos en l’època d’esplendor. Joan II de Catalunya-Aragó va fer edificar el refetor, i el Reis Catòlics i Carles I, que hi residiren temporades quan anaven a Barcelona, hi van fer construir dues ales del claustre. La gran església, el claustre i el casal són obra dels segles XV i XVI. El 1835, quan es trobava en la plenitud, fou incendiat i exclaustrat, i el monument fou saquejat.

P3050739

Després d´una estona transportats en el temps i l´espai a l´època dels Reis Catòlics, tornem a la realitat i emprenem el camí de tornada.  Aquest cop anem per la riera de Canyet, uns  fins la estació del metro  i altres fins  la estació del tren.

Pel camí ja anem preparant una tercera  trobada , els ànims són molt bons i la jornada ha estat tot un èxit

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>