Los cautoceugos

La via romana de Capsacosta

Els Cautoceugos de nou es posen en marxa.

PC101262

Aquest cop el Xavier i jo anem a la via romana de Capsacosta. Comença a Sant Salvador de Bianya i acaba a Sant Pau de Segúries (un total de 17 kilòmetres entre anar i tornar).

Capsacosta_itinerari

La via romana de Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria romana i d´una extraordinària importància i bellesa. S´anomena la Via Annia, la cual es conserva en bon estat. És un ramal de la via Augusta. Té més de dos mil anys d’antiguitat, i anava des de Figueres, cap a la Vall de Bianya i el Ripollès,.

PC101236

Deixem el cotxe a Sant Salvador de Bianya. D´ allà surt un camí que ens porta fins una mena de monòlit romà fet de pedra i a partir d´aquí comencem a pujar.

PC101255

PC101251

 

PC101263

Pel camí veiem diferents elements d´aquesta via romana com l´empedrat, murs de contenció, guarda-rodes, canalitzacions de l´aigua  etc.

PC101272

 

 

PC101242

 

 

PC101244

Al fons veiem tota la vall de Bianya i també ens trobem amb un edifici en ruïnes del segle XVII que havía estat un hostal i posteriorment una ferreria segons un rètol.

PC101257

Nosaltres continuem pujant, ens trobem amb un desnivell entre el 10 i 20%.

PC101270

Al llibre “Memòria de la intervenció arqueològica a la Via del Capsacosta – Finca de Can Pere Sastre (Vall de Bianya, La Garrotxa)” explica com van construir la via romana:

<<El camí es construí en “serpent”, a causa del gran desnivell que hi ha. És a dir, en curts fragments rectes sostinguts per sòlides plataformes (més o menys quadrades) i murs de contenció fets amb grans blocs de pedra seca, de dimensions considerables. Aquestes plataformes són un dels elements constructius més importants de la via, ja que en alguns punts arriben a tenir 3’75 metres d’alçada i formen unes corbes molt tancades, amb unes pendents que en certs llocs oscil.len entre el 10 i el 20 %.>>

PC101267

El dia se´ns fa curt però ja és hora de tornar a la realitat, deixem enrera l´enginyeria romana i enfilem el camí de baixada. Tenim de cara el sol i les fantàstiques vistes de la vall.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>