De nou els Cautoceugos ens posem en marxa. Aquest cop anem: Anna, Francesc i Alejandro.
Anem a fer la ruta des del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat
Punt de sortida: Estació del Baixador de Vallvidrera. Ferrocarrils dels FGC
Duració: 4 h i 30 minuts
Distància: 13,5 Kilòmetres
Circular: No
Vallvidrera és avui un barri de Barcelona que pertany al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Fins al 1890 va ser independent, antigament era un conjunt de cases disseminades.
Just pujant les escales de les andanes, a la sortida de l’estació, a sobre mateix del túnel, hi ha el camí que ens porta en pocs minuts a la Vila Joana i al Centre d’informació del Parc de Collserola.
Vila Joana és on es troba el museu Verdaguer.
És una de les masies més importants de Vallvidrera. Documentada des del segle XVI, va ser adquirida al segle XIX per la família Miralles, que la reformà completament i li donà caràcter residencial i el nom de Vila Joana pel qual és coneguda. El maig de 1902, Ramon Miralles va convidar-hi al poeta Jacint Verdaguer quan els metges van recomanar-li aire de muntanya per pal·liar els efectes de la seva avançada tuberculosi. El poeta va morir en aquesta finca el dia 10 de juny d’aquell any.
Seguirem fins a l’escola Xiprer envoltada de roures i arboços. Girem a l’esquerra i comencem una llarga pujada cap al Turó del Puig, que ens portarà al Coll del Gravat. Continuarem el nostre itinerari seguint els indicadors de Can Borrell.
Un cop arribem al Coll del Gravat, agafarem el camí a la dreta en direcció al Turó del Puig. Més tard ens desviarem a la dreta i baixarem a la carretera de la Rabassada. Tot està molt ben indicat.
La seguim uns metres en direcció a Sant Cugat fins a trobar la carretera de la Rabassada (s’ha d’anar molt amb compte a l’hora de travessar la carretera de la Rabassada a causa del trànsit que hi ha).
La travessem a l’altre costat i agafem la pista que baixa cap a Can Puig.
Passarem per davant d’una casa i a continuació atravessarem el viaducte de Can Ribes que ens ofereix unes boniques vistes del bosc de Collserola.
A partir d’aquí el camí es fa més estret i esdevé un corriol que transcorre en mig d’una frondosa vegetació.
Un cartell ens indica el pantà de Can Borrell i cap allà anem.
El pantà de Can Borrell és una antiga presa situada a la serra de Collserola, dins el terme municipal de Sant Cugat del Vallès, a la comarca del Vallès Occidental.
L’embassament ocupa una superfície de 0,2 hectàrees. Aquest petit embassament va ser construït a principis del segle XX per garantir el reg dels camps de conreu de la masia de Can Borrell. L’any 2013 es va configurar un itinerari circular entre la masia-restaurant de Can Borrell i el pantà.
Es va construir una passarel·la sobre la presa i un pont penjant de dotze metres per salvar una torrentera.
Part d’aquest itinerari circular és el que ara ha quedat tancat. L’entorn del pantà es troba dominat per un bosc mediterrani d’alzina i pineda.
Anecdòticament, l’any 2006, es va trobar un caiman d’ulleres de 90 centímetres; una espècie exòtica que devia haver estat alliberada per algun particular.
Continuem direcció Can Borrell. Avui és un concorregut restaurant. Aquí parem una bona estona per descansar i menjar els nostres entrepans.
Ben aviat arribarem al Pi d’en Xandri (230 anys d’antiguitat).
És tot un símbol per Sant Cugat. Ben apuntalat resisteix amb força i salut el pas del temps.
El pi es remunta a l’any 1997, quan l’arbre va patir una agressió. Va ser un intent de tallar l´arbre i de calar-hi foc.
Al fons ja veiem les primeres cases de Sant Cugat. Només ens faltarà atravessar Sant Cugat i acabar l’excursió a l’estació dels FGC per tornar al Baixador de Vallvidrera i com sempre parlant de la nostre propera sortida.