Los cautoceugos

La ruta de l´avi Josep: La Rotonda- Font de la Budallera ( Vallvidrera)

Els Cautoceugos de nou ens posem en marxa. Com sempre respectant les normes de la Covid-19 i no sortint del nostre municipi. La vacuna ja la tenim a prop.
Aquest cop anem: David, German, Dídac, Francesc I Alejandro.

InkedCaptura2020

Anem a fer la ruta de l’avi Josep. Ell de petit sempre ens portava caminant fins a Vallvidrera i a les Planes. Coneixerem una mica els inicis de l´avinguda del Doctor Andreu o avinguda del Tibidabo fins a Vallvidrera i d’allà anirem a la Font de la Budellera i tornarem per l’observatori Fabra.
Són aproximadament uns 12 quilòmetres de recorregut i amb molta història

Captura200La ruta s’inicia al lloc conegut com la Rotonda, on conflueixen la plaça Kennedy, l’avinguda del Tibidabo i el passeig de sant Gervasi, al costat de la parada del Tramvia Blau.

Hem quedat a les 8.30 a la rotonda, plaça John.F. Kennedy (al  final del carrer Balmes).
Vaig a fer-vos un incís per explicar-vos una mica aquesta avinguda amb moltes anècdotes.Us recomano que si aneu a fer aquesta ruta us la prepareu una mica perquè cada casa, cada mansió, cada castell,…  en general cada metre quadrat té una història fantàstica plena d´anècdotes i aventures.
Aquí explico una mica els meus records amb l’avi Josep i també moltes altres coses que estan tretes dels llibres i d’Internet.
En primer lloc és la tercera avinguda d’Europa que té el metro quadrat més car.
En 1897, amb l’annexió de Sant Gervasi de Cassoles a la ciutat de Barcelona, el metge barceloní Salvador Andreu, que havia fet una gran fortuna amb unes famoses pastilles per a la tos, va projectar una urbanització en una gran avinguda de més d’un quilòmetre i mig de llarg, amb mansions a banda i banda i jardins on es poguessin instal·lar les famílies amb més poder econòmic de la ciutat. Una avinguda on respirar l’aire pur de la muntanya i que imités, en part, les grans avingudes parisenques. Un somni que el doctor Andreu, va dur a terme el 1897.
Els millors arquitectes de l’època modernista, com Josep Puig i Cadafalch, Joan Rubió i Bellver, Enric Sagnier o Adolf Ruiz Casamitjana van construir residències i mansions, cadascuna més espectacular que l’altra, que competien en vistositat i estil: modernistes, neogòtiques, medievalistes, noucentistes… sense límits. Va fer el que és avui en dia el quart parc d’atraccions més antic d’Europa i per arribar va fer construir un funicular que pugés fins al cim del Tibidabo.

Captura21
L’avinguda del Tibidabo no ha canviat la seva fisonomia en més de cent anys.

La-rotonda-Barcelona-1906

Comencem des de la Rotonda. Un meravellós edifici modernista, encarregat pel Dr. Andreu a Adolf Casamitjana i punt de partida del Tramvia Blau.

el-tramvia-blau-circulant

Aquí faré un incís perquè el meu avi comentava que els principis del tramvia blau eren de color verd i arran de tenir un accident entre ells i no tenir més pintura verda van agafar la primera pintura que tenien més a mà i era la blava i la gent quan els veien comentaven “el tramvia és blau”, és blau i amb el temps es va quedar el tramvia blau.

la-rotonda-anos-20La rotonda va néixer com a casa familiar del Doctor Andreu. Després es va fer construir una en el número 17.

la-rotonda-hotelmetropolitan

En 1918 va ser inaugurada com l’hotel de luxe “Metropolitan”, el més important d’aquella època. Tenia 73 apartaments amb bany propi a cada apartament, office i vestidor. Una cosa increïble per aquella època. Dos anys després, el 1920, Sagnier el va reformar i ampliar incorporant el seu element més característic: el templet circular de la cantonada que encarrega al reputat Lluís Bru i Salelles.

A l’altre cantó de la vorera està el número 1 de l’Avinguda, on hi ha l’antiga Casa Madronita, filla del Doctor Andreu. Avui ocupada pel restaurant 3 estrelles Michelin ÀBAC. Exclusiu, selecte i modern, el seu xef és el molt mediàtic Jordi Cruz.
Aquí intentaré fer de nou un petit incís:
Madronita era una de les filles del doctor Andreu i es va casar, en segones núpcies, amb Max Klein, president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya.
El 1937, quan el govern de la República es va instal·lar a Barcelona, el Consolat General dels EUA va traslladar la seva seu, provisionalment, a la casa dels Klein i va funcionar com ambaixada. L’anècdota és que, per advertir a l’aviació enemiga i evitar els bombardejos, uns diuen que es va fer pintar la teulada amb una enorme bandera nord-americana i d’altres que es va fer cobrir tota la seva casa amb una bandera americana. La veritat és que tant d´una manera com d´una altra va funcionar i no va caure ni una bomba a tota l’Avinguda.
(Els Goya de 2004 es va guardonar com a millor documental “Un Instant en la vida dels altres”, dirigit per José Luis López Linares. Aquest  documental selecciona material filmat per Madronita des de 1922 a 1980. Aquest documental està al YouTube.
Si podeu veure’l és extraordinari de com vivien aquella gent i sobretot ella).

unnamed

P2131587

Continuem pujant lentament sense treure la vista a aquestes fantàstiques mansions.
En el número 17 estava  la casa del doctor Andreu. En el número 18 estava la torre de l’Enric Granados que li va construir el doctor Andreu amb un auditori en el seu interior, però a canvi volia que li donés classes de piano a les seves filles. El Dr. Andreu era un apassionat de la música. De fet, eren cèlebres les vetllades musicals als jardins de casa seva.
L’avinguda continua pujant i hi trobem la Casa Coll, el xalet Ignacio Portabella, la Casa Fornells, la Casa Muley Afid  (una mansió que va fer construir un sultà desterrat a Catalunya), continua amb la Casa Muntades fins arribar a la Casa Evarist Arnús (una mansió neogòtica semblant a un castell de conte de fades que s’il·lumina a la nit formant part del paisatge de la muntanya del Tibidabo).

P2131591

frare-blanc-i-avinguda-inici-segle-xx-p41

05a598f13a1613a1dd3a6cf730243120-(7) - copia - copiaHe deixat de banda la Casa Roviralta o el Frare Blanc perquè és una història a part. Avui en dia és ” El asador de Aranda ” però en el 1900  hi havia una gran masia ocupada pels frares dominics i tot eren camps de vinyes i boscos. Aquí és on comença tota la historia, quan el doctor Andreu els hi compra tots els terrenys per 250.000 pessetes l´any 1890……………………

P2131584

Nosaltres continuem pujant i arribem a les portes de la Font del Racó.
Aquí ens portava moltes vegades el meu avi a jugar. Era el seu lloc preferit. Recordo que hi havia una parella de cérvols en unes gàbies i algunes vegades me´ls havia trobat caminant  pel parc.
Aquest parc va ser dissenyat per l’arquitecte menorquí  Nicolau Maria Rubió i Tudurí, el va inaugurar l’any 1926 sobre els terrenys on hi havia el paratge de la font del Racó, lloc d’esbarjo per als barcelonins benestants de l’època.

P2131583

FontDelRaco.jpsEn la part inferior hi ha una font, que és la que dóna nom al parc, i a prop se situa una placa en record a l’artista Apel.lels Mestres, obra de Francesc Socías i March, col·locada el 1938.
El recorrem per un bonic camí en ziga-zaga que puja cap a la plaça del doctor Andreu, on està ubicada l’estació inferior del funicular.

P2131581

Un cop a la plaça del funicular girem a mà esquerra i anem a buscar el camí que passa pel costat de l´estació del funicular.

P2131571

A uns 200 metres hi ha a la nostra mà dreta unes escales que ens porten a la carretera de les aigües. Continuem uns 30 metres i agafem un desviament a mà dreta el qual ens portarà a Vallvidrera.

P2131511

P2131524

A mesura que anem pujant les vistes de Barcelona són extraordinàries.

P2131513

Ara  el camí fa més de tres metres d’amplada, però a l´època del meu avi havíem d’anar d’un en un i apartant els esbarzers.

P2131528

Un cop a dalt veiem el Temple del Sagrat cor construït entre els anys 1901 i 1961 i al seu costat el parc d´atraccions del Tibidabo inaugurat el 1905.

P2131521Continuem endavant i ens trobem amb la Torre de comunicacions de Collserola.

P2131526

Després arribem a Vallvidrera i agafem el primer carrer a mà dreta (no té pèrdua perquè hi ha un pal indicador) i finalment arribem a la Font de la Budellera.

P2131536

La font de la Budellera és la més popular d’entre les que es conserven al Parc de Collserola.

P2131533

Està ordenada a base de murs, terrasses i escales, data de la segona meitat del segle XIX i és  original de J.C. N. Forestier (1918).

P2131541

P2131540
Després de fer una parada i agafar una mica d’aire, anem a veure la torre de comunicacions de Collserola i aquí sí que ens parem a esmorzar durant una bona estona.

P2131556A continuació sortim a la carretera principal que porta de Vallvidrera al Tibidabo.

P2131565

 

Anem direcció al Tibidabo però a un quilòmetre aproximadament agafem el desviament que ens porta a l’observatori Fabra i abans d´arribar, agafem a mà dreta una via amb una forta pendent descendent que ens porta a la carretera de les aigües.

P2131567Continuem a mà esquerra i a uns 300 metres hi surt a mà dreta un corriol que ens portarà fins a la gossera principal i d’aquí anem fins al peu del funicular.

P2131568Ja de baixada anem pensant en la pròxima sortida.

Captura50

Passant per davant de la Font del Racó saludo a l’avi Josep “fins a la pròxima”.

 

Un pensamiento sobre “La ruta de l´avi Josep: La Rotonda- Font de la Budallera ( Vallvidrera)

  1. Bruno

    Hola Cautoceugos .

    Os he leído vuestro nuevo recorrido. Una caminata con mucha historia. La desconocía totalmente.
    Es muy interesante, la he comentado con mi grupo excursionista, están de acuerdo en que la realicemos.

    Gracias por compartir experiencias tan interesantes .

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>